Initiative Biodiversity

PDF Link Landscaping Fact Sheet

 

Creating an attractive environment which supports local biodiversity, provides appropriate shading and encourages opportunities for community interaction is central to the landscape design for WGV at White Gum Valley.

 

Maximising water efficiency has also been a key goal. Through best practice water efficiency measures and climate-responsive landscape design across the project, the precinct aims to reduce mains water consumption by 70 per cent.

 

To help meet this target, the precinct includes a state-of-the-art irrigation system, a community bore water supply, innovative stormwater retention features and a broad selection of climate-appropriate plantings. 30 per cent of the street trees are edible fruiting species to support local food production and foster sharing.

 

In addition the precinct includes vibrant public open spaces and facilities including the new BBQ and shade picnic area, nature play areas, informal seating and a network of walkways and cycle paths to encourage active, outdoor lifestyles. 


WGV community BBQ
 

A diverse plant palette has been used to achieve multiple outcomes; deciduous trees for summer shade and winter light, edible street trees for food production, native species to support local biodiversity, and ornamental species that have historically been used throughout White Gum Valley.


Prior to development works commencing, a detailed tree assessment was undertaken to determine which trees could be retained. We also undertook a fauna relocation program and kept suitable timbers for later reuse in landscaping works. Limestone unearthed during excavation was reused as part of the landscaping to minimise waste and celebrate local materials.

 

New tree planting is a major focus of the landscape design. We aim to match the predevelopment canopy despite the increased dwelling density. This is seen as important strategy to not only improve liveability but also contribute to the urban forest of the greater area.

 

A large stormwater sump offsite was re-engineered and revegetated with native plantings in partnership with the City of Fremantle to create an attractive and engaging public open space with biodiversity value, while fulfilling its original stormwater drainage function.

 

WGV Sump

 

Local artists have been involved in designing certain landscape elements within the development including several interpretative signs which will help tell the rich story of the site and surrounding neighbourhood.

 

The landscape design aims to provide a quality, attractive and innovative environment which reflects White Gum Valley’s character, supports local biodiversity and promotes community use.

 

A range of positive benefits will be achieved as a result, including:

 

  • Improving community health and wellbeing through the creation of an attractive and engaging outdoor environment
  • Providing habitat and native food sources to support local  wildlife
  • Activating public open spaces to foster community cohesion and improved safety
  • Encouraging shared local food production to build community
  • Utilising locally sourced materials, including repurposing of demolition materials to minimise waste

LATEST ON THE BIODIVERSITY INITIATIVE AT #INNOVATIONWGV